Brigitte bardot, λείπεις

Γιατί ξαφνικά βλέπουμε plus size μοντέλα να ποζάρουν δίχως κόμπλεξ;

Μα γιατί το σύστημα θέλει να βγάλει χρήματα και απ’αυτούς. Σου λέει «γιατί να είναι η χοντρή κρυμμένη, ας βγάλουμε χρήματα κι απ’αυτήν» κι έτσι κερδίζουν οι βιομηχανίες της ομορφιάς και της ένδυσης περισσότερα χρήματα. Με κρυμμένη την χοντρή στο σπίτι της δε γίνεται κατανάλωση…Αν η χοντρή έχει την πεποίθηση ότι είναι άσχημη, δε θα αγοράζει νέα ρούχα μετά μανίας, δε θα καταναλώνει τόνους μακιγιάζ σαν τις άλλες, η αγορά χάνει έναν πολύτιμο πελάτη.  

Κι έτσι, ξεκινώντας πριν περίπου μια δεκαετία από ένα πραγματικά πανέμορφο plus size μοντέλο, ξαφνικά βλέπουμε μια «απενοχοποίηση» από πολλές παχύσαρκες κοπέλες που φωτογραφίζονται δήθεν απελευθερωμένες και επιθετικές, χρησιμοποιώντας ως λεζάντα κλισέ ατάκες του τύπου «όποιος δε με αποδέχεται πρόβλημά του», «με αγαπώ με τα κιλά μου», «έχω προσωπικότητα» και άλλα παρόμοια.

Και κάπως έτσι φτάσαμε η πάθηση της παχυσαρκίας να προβάλλεται ως κάτι φυσικό κλπ. «Μα δεν είναι φυσικό; Να τους πνίξουμε τους παχύσαρκους;», θα ρωτήσει κάποιος. Η απάντηση είναι πολύ απλή: ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕ ΘΑ ΠΝΙΞΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ. Κι εδώ κάνει ένα ακόμη έγκλημα η κοινωνία μας: ενώ είναι γνωστό ότι το υπερβολικό πάχος είναι επιζήμιο για την υγεία, καθώς με το να το επικροτεί, πολύ απλά δημιουργεί μη υγιείς ανθρώπους. Βεβαίως θα μου πείτε η ίδια η κοινωνία με τη σύγχρονη διατροφή δεν τους έκανε πρώτα παχύσαρκους; Ε ναι λοιπόν, η κοινωνία μας διαπράττει το ένα έγκλημα μετά το άλλο.

Και προσέξτε μια λεπτομέρεια. Στην αρχή αναφέρθηκε το «πριν περίπου μια δεκαετία από ένα πραγματικά πανέμορφο plus size μοντέλο», όπου το κλειδί είναι το «πραγματικά πανέμορφο». Τα πρώτα plus size μοντέλα είχαν ταυτόχρονα πραγματική φυσική ομορφιά, ενώ παράλληλα ήταν μεν plus size αλλά δεν είχαν υπερβολικά μεγάλο βάρος. Άλλο «χυμώδης με καμπύλες» και άλλο παχύσαρκος που χρήζει θεραπείας. Γιατί από την πρώτη περίπτωση φτάσαμε στη δεύτερη και άτομα που επιβάλλεται ιατρικά να χάσουν βάρος αυτή τη στιγμή αυτοπλασάρονται ως απελευθερωμένες γυναίκες που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη σεξουαλικότητα. «Μα γιατί, να μη χαρούν τη σεξουαλικότητά τους; Να μην κάνουν σεξ;», θα ρωτήσει κάποιος ως άλλος δικηγόρος του διαβόλου ή ως κάποιος με ανοιχτά μυαλά. Η απάντηση είναι «μα και φυσικά να χαρεί το σεξ». Το θέμα όμως και πάλι είναι προβάλλεται ως κάτι φυσικό και υγιές το υπερβολικό βάρος. Όχι, δε θα φτάσουμε στις υπερβολές προηγούμενων δεκαετιών που ήθελαν τις γυναίκες αποστεωμένες με τα κόκαλα να σε τρυπάνε. Όμως δε θα φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Μας χαλάει μια Μόνικα Μπελούτσι; Ή ακόμα καλύτερα μια Μπριζίτ Μπαρντό;

Μπριζίτ Μπαρντό, μας λείπεις

Μπριζίτ Μπαρντό, μας λείπεις και μας λείπεις πολύ.  Όχι, η ομορφιά δεν είναι το παν. Για την ακρίβεια, η ομορφιά είναι ένα τίποτα, αν δεν έχεις πάνω απ’όλα εσωτερική ομορφιά, αν δεν είσαι σωστός και καλός άνθρωπος. Κυρίως όμως δε θα θεοποιήσουμε την ομορφιά σε σημείο που να απορρίψουμε όποιον δεν την έχει.

Ωστόσο η ομορφιά είναι αξία. Και κοιτάξτε μια ωραία εξήγηση για την ομορφιά:

Στην ελληνιστική κοινή η λέξη για το όμορφος ήταν «ωραίος», ένα επίθετο το οποίο ετυμολογικά προέρχεται από την λέξη «ώρα». Στα κοινά ελληνικά, η ομορφιά ήταν συνεπώς συσχετισμένη με το να είναι κανείς ‘της μιας ώρας’.» Ένα ώριμο φρούτο (όταν δηλαδή είναι στην ώρα του) θεωρείτο όμορφο, ενώ μια νεαρή γυναίκα η οποία προσπαθεί να δείχνει μεγαλύτερη ή μια μεγαλύτερη γυναίκα που προσπαθεί να δείχνει νεότερη δεν θα θεωρείτο όμορφη (πηγή:wikipedia)

Ας δούμε και τη λέξη «άσχημος». Προέλευση: από το στερητικό –α και το σχήμα. Άσχημος αυτός που η μορφή του δεν έχει σχήμα. Αυτό δηλαδή που έλεγαν οι πρόγονοί μας για την περίφημη αρμονία και που ακόμη μέχρι σήμερα λαβαίνουν υπόψη τους οι μακιγιέρ και όχι μόνο. Ομορφιά δεν είναι τίποτε άλλο από το ωραίο σχήμα διαφόρων οργάνων μας (ματιών, μύτης κλπ)  σε σωστή απόσταση μεταξύ τους. Κι έτσι έρχεται η αρμονία. Δυο πανέμορφα μάτια δεν αρκούν, αν έχουν μεγάλη απόσταση ή αν είναι πολύ κοντά μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με το στόμα ή τη μύτη. Μπορεί πάλι να έχουν σωστή απόσταση αλλά να μην έχουν ωραίο σχήμα. Αρκεί να έχεις γαλάζια μάτια, αν το σχήμα των ματιών είναι πχ πολύ στρογγυλό, κάνοντάς τα να δείχνουν γουρλωμένα; Δεν αρκεί.

Είναι λοιπόν πολύ λεπτό το θέμα της ομορφιάς και η φυσική ομορφιά είναι πραγματικά πολύτιμη. Δεν πρέπει όμως να είναι αυτοσκοπός. Κι εδώ έρχεται πάλι η κοινωνία που γεμίζει με ψευδαισθήσεις τα κορίτσια ειδικά τα οποία, αντί να φροντίσουν τον μέσα κόσμο τους, την ψυχή τους, ασχολούνται μόνο με την εμφάνιση. Κανείς δεν τους είπε ότι ναι μεν η ομορφιά είναι πολύτιμη αλλά δεν είναι το παν κι ότι μπορούν να αγαπηθούν και να πετύχουν στη ζωή τους ακόμα και με μέτρια εμφάνιση.

Και ξαφνικά κοιτάξαμε γύρω μας και βλέπουμε αδιάφορα κορίτσια με πανομοιότυπο πρόσωπο με τρομπαρισμένα χείλη, υπερφυσικά φρύδια, πλαστικές, υαλουρονικά και τεράστιες ποσότητες μακιγιάζ. Γίνονται άλλες πολύ απλά. Κι αν τις ξεβάψεις, θα τρομάξεις.

Μπριζίτ Μπαρντό, μας λείπεις γιατί έχεις φυσική ομορφιά. Μας λείπεις γιατί την απόλαυσες, τους γλέντησες τους άνδρες, γλέντησες τη ζωή σου αλλά ταυτόχρονα δεν έμεινες εκεί. Ήσουν το απόλυτο θηλυκό και παραμένεις μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα ήσουν άνθρωπος με ενδιαφέροντα και δεν έμεινες προσκολημμένη στην εικόνα σου. Ήξερες τη δύναμη της ομορφιάς σου, ήξερες ότι ήσουν όμορφη αλλά ταυτόχρονα ήξερες πως τη δύναμή σου όφειλες και μπορούσες να την αναζητήσεις μέσα σου.  Με λίγα λόγια, ήσουν άνθρωπος με περιεχόμενο. Μακάρι να το καταλάβαιναν αυτό οι σημερινές κοπέλες του Instagram, αυτές με τα duck face και τους τόνους σοβά αλλά και τον κατάλληλο φωτισμό, γιατί απλούστατα χωρίς αυτά δε βλέπονται. Αυτές που δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι όλοι πανέμορφοι κι ότι με όλα αυτά τα ψεύτικα κοροϊδεύουν μόνο τους εαυτούς τους. Μα πάνω απ’όλα γελοιοποιούνται.

Σημ. δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση να παρεξηγηθεί το κείμενο κι ο όρος «χοντρή». Όλες οι εκφράσεις-απόψεις χρησιμοποιούνται με σκοπό να αποτυπώσουν το τι συνηθίζεται να λέγεται/πιστεύεται γενικά στην κοινωνία. Ως συντάκτης, δεν αποκαλώ κανέναν χοντρό ούτε σκοπός του κειμένου είναι να απορρίψει τους χοντρούς. Το πρόβλημα υγείας που είναι η παχυσαρκία ναι, οι παχύσαρκοι όχι.

Σημείωση του blog: το κείμενο είναι φίλης που μας ζήτησε να το δημοσιοποιήσουμε και ομολογουμένως το κάνουμε με επιφυλάξεις. Όχι γιατί δε στηρίζουμε όσα λέει αλλά γιατί όσα λέει είναι εύκολα παρεξηγήσιμα. Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό το πνεύμα της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s